Criminelen en creatieven

“Filesharing verandert auteursrecht”, zo kopt Informatieprofessional deze week, en daarna: “Gedrag van internetgebruikers maakt handhaving van de wet onmogelijk.” Het zijn conclusies van een viertal onderzoekers van de TU Delft. Het gebruik van filesharingdiensten neemt zo snel toe, schrijven de onderzoekers, dat “een hervorming van de auteurswetten overduidelijk nodig is”.

Deze onderzoekers halen twee zaken door elkaar. ‘Filesharing verandert auteursrecht’: daarbij zou je kunnen zeggen dat de wens de vader van de gedachte is. Niet filesharing, maar afwegingen van de wetgevende macht zorgen voor aanpassing van de Auteurswet. En dat geldt ook voor ‘Gedrag van internetgebruikers maakt handhaving van de wet onmogelijk.’ Als het gedrag van internetters ander gedrag onmogelijk maakt (namelijk dat van handhaving) dan is niet de wet fout, maar is er iets heel ernstig mis met die eerste categorie gedrag. Hetzelfde verschijnsel zien we bij het molesteren van ambulancepersoneel, waarbij familie van slachtoffers verhindert dat verpleegkundigen het slachtoffer kunnen helpen. Met als argument dat de verpleegkundigen het niet in hun hoofd moeten halen om het familielid dood te laten gaan.

De onderzoekers stellen verder dat rond 2010 de huidige vorm van auteursrecht niet meer te handhaven is. Het vervelende voor de huidige rechthebbenden is dat die nieuwe (gewenste) werkelijkheid al door de nieuwe garde is geadopteerd en geaccepteerd. Er wordt niet alleen naar gehandeld (auteursrecht en internet staan op gespannen voet; een model als creative commons wekt bij velen de indruk dat de Auteurswet al vervangen is) maar er wordt ook al een voorschot genomen op nieuwe wetgeving. Dat laatste is geen probleem zolang de bestaande rechten maar gerespecteerd worden – helaas betekent dat voorschot in veel gevallen ook dat men zich als rechthebbende moet wapenen, niet alleen tegen schendingen maar bijvoorbeeld ook tegen boze bloggers.

Volgens de onderzoekers staat de entertainmentindustrie voor de keuze om door te gaan met het beschermen van falende bedrijfsmodellen door middel van juridische acties tegen sitebeheerders en gebruikers of om filesharing te decriminaliseren en op zoek te gaan naar nieuwe businessmodellen. Maar de auteurswet is de auteurswet, en die wet beschermt tot nu toe makers van (creatieve) werken.

Het is niet aan de visionairen, laat staan de overtreders, om creatieven te dwingen op zoek te gaan naar nieuwe businessmodellen. Maak eerst maar eens een begin met een discussie over de manier en de snelheid waarmee een creatief product tegenwoordig van eigenaar verandert − soms slim en opportuun, soms slim en verboden, soms dom en crimineel. En let op, ondertussen blijft de Auteurswet gewoon van kracht en heeft de rechter het laatste woord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: