Cow smuggling

In Nederland denken we bij prikkeldraad en koeien aan groene weiden. In India staat die combinatie voor een hachelijke, doch even economisch als politiek gedreven onderneming. Koeien kunnen in India niet voor de slacht geëxporteerd worden, want orthodoxe Hindoes beschouwen de dieren als heilig. Die opvatting wordt niet gedeeld in buurland Bangladesh, waar vooral veel (hongerige) Moslims wonen. De vrije handel in runderen tussen de beide landen is vanuit religieus oogpunt dus eigenlijk al onmogelijk, maar de handel die desondanks plaatsvindt wordt bemoeilijkt door een afzetting van zo’n 4000 kilometer. Het is, naast de zwaarbewaakte grenzen tussen Israel en de Gazastrook en de VS en Mexico, de derde zwaar bewaakte grens die wordt omgebouwd tot nieuw ijzeren gordijn. India wil de massale immigratie uit het land tegengaan en ook is de grens in Indiase ogen een broeinest voor terroristische activiteiten. Daarmee wordt Bangladesh zo goed als ingesloten door prikkeldraad; de enige uitweg is de kuststrook aan de zuidkant.

India heeft een speciale Border Security Force, BSF van ruim 160.000 militairen, waarvan 80.000 de grens met Bangladesh bewaken. Het afgelopen jaar zijn door deze bewakers 70.000 runderen onderschept met een ‘straatwaarde’ in Bangladesh van 62 miljoen dollar. Een voormalig generaal van de BSF verzucht in Time dat het zelfde aantal vermoedelijk gewoon over de grens gaat – “It’s a losing battle.” Het vee dat wordt ingenomen door de BSF wordt geveild door de douane en komt daarna alsnog in de handen van de smokkelaars. De schrijver van dit idiote scenario (dat dagelijks in alle hevigheid wordt uitgevoerd met veel dodelijke slachtoffers) is het Verenigd Koninkrijk, dat ooit de grens met Bangladesh op basis een mix van willekeur en favoritisme heeft getrokken.

Die grenslijn wordt sinds jaar en dag betwist en maakt het in de ogen van India noodzakelijk een duidelijke (ijzeren) lijn te trekken. Die grens doorklieft verschillende landschappen (oerwoud, rivieren, platteland) en is vrijwel overal drie meter hoog. De koeiensmokkelaars hebben voldoende bamboe + prikkeldraadtechnologie ontwikkeld om te weten hoe ze relatief lichte koeien over dat ijzeren gordijn kunnen tillen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: