Slimheidsbestrijding

Het lijkt een onmogelijke opgave, maar China wil het internet binnen de eigen landsgrenzen vrijhouden van ongewenste informatie. Daarvoor zoekt de overheid duizenden vrijwilligers die specifieke informatie gaan zoeken en als ongewenst moeten bestempelen – een soort reuze-AIVD die zich als census moet opstellen. Probeer zo’n groep maar eens in de hand te houden. Het is ook een even absurde als tegenstrijdige opgave. Wanneer de Chinezen hun economie willen opwaarderen van behoorlijk kwetsbare ‘factory of the world’ naar een meer innovatieve en kennisintensieve economie, zou je niet moeten beginnen met het beperken van de informatievoorziening.
In het westen doet men juist zijn uiterste best om te komen tot kennismanagement en kennisontwikkeling. Ook dat lijkt een onmogelijke opgave – zeker wanneer je denkt aan de information overload waar we mee te maken hebben.
Steeds opnieuw wordt bevestigd dat China zich niet zo ontwikkelt als een willekeurig westers land. De groei is onstuimig en de economie ontwikkelt zich sneller dan het achterliggende politieke systeem. Die disbalans, in combinatie met het willen tegenhouden van de free flow of information, is het grootste afbreukrisico voor China.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: