Business modellen

De Belgische hoogleraar en econoom Leo Van Hove (VU Brussel) onderzocht de online business modellen van 87 kranten in 9 Europese landen. Wat hij heeft gedaan komt neer op digitaal veldonderzoek: bezoek de websites van kranten. Hij deed dit in 2006, 2008 en nu dus opnieuw. De conclusie van Van Hove: het model van gratis content en betaalde advertenties wordt meer en meer verlaten. Content komt achter een login, advertenties blijven. Daarmee proberen kranten te putten uit twee gecombineerde geldbronnen en volgens Van Hove is dat bijzonder lastig. Zijn verklaring? Nieuws zal altijd gratis blijven. Lezers zijn naar zijn idee niet bereid te betalen voor nieuws.
Dat statement stuit wat mij betreft op bezwaren. Nieuws is nooit gratis geweest en zal ook nooit gratis worden. Op welke manier dan ook: er wordt voor betaald. Door adverteerders, sponsoren of lezers. Lezers zijn bovendien best bereid om voor nieuws te betalen. De daartoe bereidwillige groep wordt wellicht steeds kleiner en daarmee ook de markt voor dagbladen, maar dat is wat anders.
Toch denkt Van Hove dat kranten de grootste overlevingskans hebben als ze kiezen voor een gezamenlijk betaalplatform voor online content. Het is dus niet zo zeer de krant die niet weet wat zij wil. Het zijn de criticasters van de klassieke dagbladmakers die last hebben van de businessmodellen-spagaat. De krant heeft vooral wat tijd nodig en is verder gebaat bij hoogleraren die het onderscheid duidelijk kunnen maken tussen ‘gratis nieuws’ en ‘de waarde van informatie’.

Advertenties

One Response to Business modellen

  1. […] blogpost verscheen ook op de IK-blog AKPC_IDS += […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: