Three strikes

Kees Spaan, voorzitter van het NUV, sprak tijdens de opening van een nieuw knipseldienstpand in Almere afgelopen week zijn zorgen uit over de ontwikkelingen rondom het Auteursrecht: “Het gaat veel te gemakkelijk met de verwerping van het auteursrecht. Er is electoraal op dit moment al helemaal weinig mee te verdienen.” Dat alle electoraalgerelateerde energie momenteel uitgaat naar zaken als DSB en AOW is begrijpelijk. Toch is het lovenswaardig dat Spaan blijft hameren op het vasthouden aan een vorm van auteursrecht. Daarmee houdt hij de discussie levend en vestigt hij de aandacht op het gegeven dat er alleen maar over nieuwe business modellen kan worden gepraat als de makers van creatief materiaal zich op wettelijke basis ergens op kunnen beroepen. Het verschaft hen een onderhandelingspositie, die nodig is bij het gesprek over nieuwe business modellen. Het gaat de voorstanders van de free flow of information toch ook om ‘new business’?
Een eindje verderop, in Frankrijk, is een aangepaste versie van de nieuwe anti-piraterijwet aangenomen. De zogenaamde three strikes wet stond in een eerdere versie ter discussie omdat personen die zonder toestemming films of muziek downloaden, na drie flinke overtredingen een jaar lang van het internet afgesloten kunnen worden zonder tussenkomst van de rechter. In de aangepaste wet is nu opgenomen dat juridisch getoetst moet worden of er inderdaad een afsluiting mag plaatsvinden. De Fransen gaan een nieuw orgaan instellen dat ISP’s voorziet van gegevens van overtreders. Ondanks deze verbetering blijft deze wet een nachtmerrie voor de voorstanders van free flow of information. Als je steelt, raak je je recht op internet kwijt – en dat wereldwijde web is zo langzamerhand een universeel grondrecht in plaats van gewoon een infrastructuur die geld kost en waar geld mee wordt verdiend.
Verderop dit jaar wordt in Europees verband verder gepraat over vergelijkbare downloadwetgeving. De entertainmentindustrie  kent vermoedelijk de grootste financiële belangen en een krachtige lobby. Als het gaat om het recht op bescherming, de basis voor een goede onderhandelingspositie over nieuwe business modellen, moeten de gedrukte media strijden tegen de free flow of information aanhangers en concurreren met brood en spelen. Een ware uitdaging.

Advertenties

One Response to Three strikes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: