Vooruitzien

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet deze week een waarschuwing uitgaan richting burgers in een aantal steden, die een huis-aan-huis folder ontvingen uit naam van ‘Het Nieuwe Rijk’. Advies in de folder: laat uw burgerservicenummer (BSN) op de linkerarm tatoeëren. De lezer werd in de folder doorverwezen naar de gemeente voor meer informatie. Een woordvoerster van het ministerie gaf te kennen dat de brochure associaties met de Holocaust oproept – maar of dat een kabinetsstandpunt is, is niet duidelijk. Het was overigens niet de Holocaust die de aanzet gaf tot registratiedrang, maar ons bevolkingsregister dat een bijdrage leverde aan de Holocaust.

De folder kan bedoeld zijn als grap of als wake-up call. In dat laatste geval is de timing perfect.
Staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK) gaf deze week de aftrap voor de registratie van vingerafdrukken in het paspoort. Die vingerafdrukken worden ook opgeslagen in een centrale databank, een actie waarmee Nederland (weer) verder gaat dan de in Europa gemaakte afspraken over het opnemen van de vingerafdruk in het paspoort. Het ministerie geeft aan dat er regels komen voor wanneer er geput mag worden uit de database. Maar dat is ‘nu’; die regels kunnen op een later moment worden aangepast wanneer politieke krachten daar het belang van inzien. Het zijn dus niet de regels die bescherming zouden moeten bieden, maar het bestaan van de database zelf die bescherming van privacy onder ernstige druk zet.

Het registreren van voornamen en achternamen in lijsten is ooit begonnen om vat te krijgen op het volk: nakomelingen, huwlijken, bezittingen, crimineel gedrag, ziekten: zaken die van belang zijn voor het ‘gezond’ functioneren van het Koninkrijk. Die lijsten zijn in de loop der jaren steeds langer geworden en voor steeds meer doeleinden ingezet. Inmiddels zijn we aangeland bij het verzamelen van grote hoeveelheden digitale gegevens, het koppelen van bestanden, het verrijken van data en het inzetten van gecombineerde informatie voor handhaving van regels. Het effect van deze ontwikkeling is dat we niet meer wakker liggen van het feit dat iedere veertienjarige die zich niet kan legitimeren strafbaar is. Met de database vol vingerafdrukken voegt het kabinet opnieuw een onderdeel toe aan een twijfelachtig instrumentarium en daarbij is er geen weg terug. Regeren is vooruitzien, maar helaas reikt de toekomstvisie van dit kabinet als het gaat om privacy niet verder dan de eigen regeerperiode.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: