Chips

Onze trouwe viervoeter maakt zich er niet druk om, maar wordt er over het algemeen ook niet mee lastig gevallen. Gechipt en wel blijft hij gewoon kwispelen en rent hij achter een stok aan. Dat is een belangrijke overeenkomst met zijn baasje, dat zonder dat hij het beseft, voorbestemd is om hetzelfde te overkomen. De meesten van ons gaan al permanent door het leven met een AH-bonuskaart, een OV-chipkaart en een identiteitsbewijs – zonder dat laatste bent u immers strafbaar en de rest is onmisbaar. Op het web zijn sinds enige tijd berichten te vinden over de betekenis van de opslag van lichaamskenmerken (lokaal in uw paspoort en centraal in een database) waarbij vooral de onderhuidse chip zorgen baart. Zo ver is het nog niet en dat is ook nog niet nodig: koppel de vingerafdrukkendatabase aan de gegevens van mobiele telefoons en de overheid weet permanent wie op welke plaats verblijft.

Het biometrisch paspoort is in ieder geval een feit. De verplichting van het permanent dragen van een ID-bewijs betekent dat er een permanente koppeling is tussen lichaamskenmerken en identiteit. Daarmee is de onaantastbaarheid van het lichaam (een artikel uit de Europese grondwet) in feite al afgeschaft. Om die koppeling tussen lichaamskenmerken en identiteit te verankeren ligt het in de lijn der verwachting dat mensen op termijn, net als hun trouwe viervoeter, gechipt moeten worden. De early adopters hebben zich jaren geleden al gemeld: discogangers die met behulp van een onderhuidse RFID-chip hun consumpties kunnen afrekenen. Hier is vrijwilligheid nog aan de orde. Op het moment dat chippen verplicht is (ik schat in over een jaar of tien) wordt het verwijderen van de onderhuidse chip ongetwijfeld strafbaar.

Vadertje Staat weet straks precies waar en wanneer wat koopt (alles is straks voorzien van RFID-chips of nanotechnologie). Dus is ook bekend welk boek u leest. Met de onderlinge afstand tussen twee gechipte lichamen weet de overheid dan zelfs dat u vreemd gaat. Ik zou het er nog maar even van nemen, zo lang het nog kan. Snel naar de boekhandel dus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: