Bijvoederen is hard nodig

Het rapport van de Commissie Davids pakt misschien nadelig uit voor het laatste kabinet Balkenende, maar nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat ook op langere termijn het kabinetsbeleid op onderdelen desastreuze gevolgen gaat hebben. In het hoger onderwijs, waar Nederland een inhaalslag heeft te maken, is de productiviteit enorm gestegen. Dat lijkt goed nieuws, maar heeft niets te maken met toegenomen investeringen in bijvoorbeeld nieuw personeel. De winst zit hem in efficiencyslagen als gevolg van een sterke groei in de instroom van studenten. Een zelfde patroon is zichtbaar in het Nederlandse onderzoek: er is de afgelopen jaren meer gedaan met relatief minder geld. Met name de publieke financiering van het onderzoek blijft daarbij achter. De doelstellingen van de Lissabon-agenda (geformuleerd in het jaar 2000, de doelen hebben betrekking op 2010) zijn dan ook bij lange na niet gehaald. In tegendeel, de investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn gedaald in relatie tot het BBP: van 1,8 naar 1,7 procent in plaats van de beoogde 3 procent. De bedachte ratio tussen publieke investeringen (1 procent) en private investeringen (2 procent) is door het beperken van budgetten uitgekomen op een ratio van een op tien. We zijn ondanks relatief goede resultaten op dit moment dus aan het afglijden. Dat is ook sterk merkbaar in het ICT-onderzoek. Hoewel ICT wordt gezien als aanjager van innovatie en van onze kenniseconomie, gaat slechts zo’n 4 procent van alle NWO-gelden naar ICT-gerelateerde research.

In het boeken van ‘relatief goede resultaten’ zit het knelpunt. Het leidt de aandacht af van de ontstane achterstand en de toekomst. De visie van de kabinetten Balkenende reikt niet verder dan het volgende spoeddebat – over de logistieke chaos veroorzaakt door sneeuwval, het rapport van Davids of het bijvoederen van dieren in de winterkou. Het ombuigen van de kennisinvesteringstrend kan niet worden opgelost met een spoeddebat.

Gelukkig is Neelie Kroes zojuist met vlag en wimpel geslaagd voor iets dat associaties oproept met het European Computer Driving License. En de Franse overheid besloot afgelopen week 2 miljard euro te investeren in het voltooien van een landelijk snel internet, want er is nog een half miljoen Fransen dat geen toegang heeft tot een snelle verbinding. Er is dus nog hoop, maar die is niet gevestigd op Den Haag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: