Slippen op de digitale snelweg

De digitale snelweg biedt ongekende mogelijkheden. Maar als je te hard gaat, loop je het risico geflitst te worden. In een globale analyse in NRC Handelsblad van 25 januari geeft Marc Hijink aan dat de actie van de ANWB om een soort online volksraadpleging te organiseren over de kilometerheffing, ruimschoots de bocht uitvliegt. In deze winterperiode is het ijs van web 2.0 soms erg dun en glad. Te veel vragen, suggestieve vragen, onvoldoende beveiliging tegen meervoudig beantwoorden door dezelfde respondent en de ANWB treedt plotseling ook op namens niet-ANWB-leden.

Dat web 2.0 aantrekkingskracht heeft, blijkt wel uit de opstelling van Eurlings, die de invoering van de kilometerheffing mede laat beïnvloeden door de uitkomsten van het ANWB-onderzoek. Wanneer dat mechanisme bij elk politiek besluit of beleidsvoornemen zou worden toegepast, kan de Tweede Kamer wel naar huis. Dat zou jammer zijn, want dan missen we mooie debatten – die niet lang altijd, maar wel vaak beter zijn dan het gemor en geneuzel op het web.

Jammer is ook dat zowel het betrokken onderzoeksbureau als de ANWB en Eurlings er samen in geslaagd zijn het kind met het badwater weg te gooien. Het is moeilijk te verkopen dat bij beleidsvorming geen rekening wordt gehouden met maatschappelijk verzet. Maar op basis van een rommelig onderzoek je beleid aanpassen is nog lastiger. Er lag een kans om met de inzet van internet de publieke opinie over de kilometerheffing inzichtelijk te maken. Dat had op zijn beurt weer tot zinvolle discussies over de toegevoegde waarde van het web voor de democratie kunnen leiden. Nu is het vooral stupidity of a few dan the whizdom of crowds geworden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: