Bewezen technologie

Het is iets waar het gedrukte boek vooralsnog geen last van heeft: de ‘innovation life cycle’. De e-reader heeft de aandacht getrokken, maar breekt niet echt door. Het aantal consumenten dat de e-reader interessant vindt, loopt terug, zo blijkt uit onderzoek van GfK. Zelfs de even bijzondere als dure iPad kan de terughoudendheid van Nederlandse early adopters niet compenseren. De meeste aanbieders van e-readers zakken daarom momenteel met hun prijzen of voorzien hun apparaatjes van extraatjes zoals een wifi-connectie. Met de tegenvallende verkoopresultaten voor de hardware blijft ook de e-book-omzet achter. Volgens GfK zijn de contentaanbieders (zoals Bol.com) nog steeds optimistisch – wellicht meer een onderdeel van de marketing dan gebaseerd op realisme.
Ligt uw reader straks ook ergens bovenin de kast? Voor iets meer dan 100 euro staan de apparaten al op Marktplaats, soms voorzien van een hele stapel elektronische boeken.
Volgens mij zijn we er weer ingetrapt en komen we er opnieuw achter dat we al veel te veel apparaten in huis hebben die ooit als ‘handig’, ‘veelbelovend’ of ‘onmisbaar’ zijn geïntroduceerd. We worden omringd door gameboys, laptops, tablets, pda’s, gsm’s (hoeveel oude toestellen liggen er nog in de lade?), navigatiesystemen en mp3-spelers. Inclusief al hun opladers, usb-kabeltjes en foedraaltjes. Boeken lezen, daarvoor hadden we al het boek uitgevonden en voor de rest gebruiken we massaal onze smartphone. Wie gebruikt er nog een Walkman? En neemt iemand nog voetbalwedstrijden op met een videorecorder? Nieuwe technologie wordt altijd ingehaald door iets beters of nieuwers – of het mislukt gewoon. Het boek – onweerstaanbaar en onverslaanbaar – is het beste voorbeeld van proven technology.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: