Killer gadgets

Na de golf van zelfmoorden bij Foxconn Technology (de fabrikant waar de hardware van onder meer Apple, Dell en HP wordt geproduceerd) heeft het bedrijf besloten het beheer van de werknemersverblijven niet langer in eigen beheer te houden, aldus berichtgeving in de New York Times.

Zoals veel ondernemingen zorgde Foxconn zelf voor de huisvesting van migrantenarbeiders. Het bedrijf heeft bekend gemaakt het beheer van circa 150 gebouwen in Shenzhen – waar ongeveer 420.000 werknemers wonen – te gaan uitbesteden aan twee Chinese onroerendgoed bedrijven.

De Britse krant The Independent deed in de introductieperiode van de iPad een boekje open over de werkomstandigheden bij Foxconn (omzet zo’n 30 miljard dollar in 2009). Werknemers werken minimaal 12 uur per dag en verdienen 30 pence per uur. Apple rapporteert in haar eigen bronnen over het aantal bedrijven dat zich niet houdt aan de door Apple opgestelde gedragscodes voor leveranciers. Meer dan de helft van de Apple-leveranciers houdt zich niet aan de maximaal zestig-urige werkweek zoals Apple die graag zou willen zien en ook op milieu- en arbo-gebied worden de normen van Apple zelf lang niet altijd gehaald.

Het resultaat van de ophef in de eerste weken was dat lonen onder bepaalde voorwaarden zouden worden verdubbeld (naar circa 245 euro per maand). Apple constateerde al in 2006 dat werknemers bij Foxconn  te weinig in bescherming worden genomen, waardoor de lage lonen leiden tot overmatig overwerk en overbelasting.

Met dit besluit is Foxconn het eerste Chinese exportbedrijf dat het klassieke Chinese productiemodel verlaat, waarbij werknemers worden ondergebracht in goedkope gebouwen in de directe omgeving van de fabrieken. De druk op Foxconn om de leef- en werkomstandigheden van de 24-uursoperaties te verbeteren is de afgelopen weken alleen maar toegenomen. Hoewel experts stellen dat het aantal zelfmoorden bij Foxconn niet boven het landelijke gemiddelde ligt (14 gevallen per 100.000 inwoners per jaar) zijn de tien zelfmoorden wel te zien als een scherpe toename ten opzichte van voorgaande jaren. Diezelfde experts schrijven de zelfmoorden toe aan het militaristisch getinte bestuur van de fabriek. Of Foxconn met het outsourcen werkelijk stopt met de massale huisvesting rondom de fabrieken is de vraag. Er wordt getwijfeld of de Hon Hai Group uit Taiwan zich een meer humane benadering kan veroorloven. Foxconn is sinds de opmars van een negatieve publieke opinie gestart met het inhuren van sociologen, psychiaters en Boeddhistische  monniken als adviseurs en counselors en heeft verder de lonen in meerdere stappen verhoogd. Ook stelde het bedrijf ingrijpende hervormingen in het vooruitzicht, zodat de cultuur beter gaat passen bij de overwegend jonge arbeiders van Foxconn. Het bedrijf heeft gesteld dat het streeft naar de integratie van de arbeiders in de lokale omgeving, maar het is de vraag of dit betaalbaar is, gezien de loonkostenvoordelen die de gecontroleerde omgeving met restaurants, banken, recreatiemogelijkheden en een ziekenhuis biedt. Volgens specialisten is het juist dit command en control model dat Foxconn zo groot heeft gemaakt.

Het Foxconn model is niet uniek. De export van China drijft op deze productiemethoden en daarbij gaat het niet alleen om elektronica, maar ook om kleding, huishoudelijke artikelen en apparaten en speelgoed. Het Foxconn model laat wel zien dat het fundament onder de Chinese massaproductie kwetsbaar is. Niet zo zeer de arbeiders zelf, als wel de marketinggedreven opdrachtgevers zijn gebaat bij een positief imago, waarbij afwijkende en achterhaalde productieomstandigheden alleen maar van negatieve invloed zijn. (Het gebrek aan) duurzaamheid strekt zich veel verder uit dan het cliché van goedkope producten: ook onze cutting edge smartphones komen uit deze Tayloristische legbatterijen.

Advertenties

2 Responses to Killer gadgets

  1. […] maar slim is het niet. Apple weigert ook specifieke tools en content op de iPad, doet weinig aan de Foxconn-ellende en levert iPhones met een wel heel bijzondere gebruiksaanwijzing. Tweede partij is Google, dat met […]

  2. […] wordt in China (nadat het als concept is bedacht in de VS en is doorontwikkeld in allerlei extreemlagelonenlanden met slimme softwareontwikkelaars). Het werkte tot nu toe ook allemaal behoorlijk goed en veel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: