Cyberwar II

Een tijdje terug was er ophef in de VS over het idee van een cyberwar. Het werd al snel afgedaan als onzin en hysterie. Toch wordt op het web nog steeds gesproken over oorlog. Onderdeel van de strijd zijn ‘apps’ en de cloud is de plaats van handeling. De oorlog splitst zich toe op giganten Apple en Google. Apple wordt gezien als ondoordringbaar bastion als het gaat om interoperabiliteit en openheid: het bedrijf hanteert zeer zware goedkeuringsprocedures en gaat selectief te werk bij het toelaten van nieuwe apps. Dat laatste mag, want het is gewoon business, maar slim is het niet. Apple weigert ook specifieke tools en content op de iPad, doet weinig aan de Foxconn-ellende en levert iPhones met een wel heel bijzondere gebruiksaanwijzing. Tweede partij is Google, dat met Android een zekere openheid zou moeten bieden. Toch verklaarde Google kort geleden dat het twee apps heeft verwijderd. Niet alleen uit de Android Market – het Google-equivalent van de Apple Apps Store – waar Androidfans kunnen shoppen, maar ook vanaf alle Android-toestellen waarop gebruikers een of beide apps geïnstalleerd hadden. Google vond dat de applicaties niet in overeenstemming waren met de regels voor ontwikkelaars. Welke apps het waren, wil Google niet zeggen. Wel waren de apps zo slecht dat de meeste gebruikers ze zelf al hadden verwijderd, aldus Google.

Apple en Google kiezen beiden dus voor mistgordijnen in plaats van transparantie. Een eigenschap  van sterke merken is dat consumenten eindeloos veel accepteren – soms bij het volle bewustzijn, soms met de kop in het zand. Een Toyota die niet remt, breng je terug naar de dealer.

Het interesseert gebruikers blijkbaar onvoldoende dat ze lang niet altijd weten waar ze aan toe zijn met hun personal data, hard- en software. Ik ben benieuwd in hoeverre deze apps war, die eigenlijk een platformoorlog is, er toe bijdraagt dat consumenten over een tijdje klaar zijn met een van beide merken. Of met allebei.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: