Ik bel dus ik ben

Er is een nieuw geluid hoorbaar. Op verschillende plaatsen, in de trein, in het park, op kantoor.
Het geluid is er in varianten, soms doet het denken aan een specht die zijn snavel in een boom zet, maar meestal aan een wat kleiner vogeltje dat tegen het raam tikt.
Nee, ik heb het niet over Steve Jobs, die als een soort koekoeksjong zich de woede op de hals haalde van de CEO’s van RIM, HTC, Nokia en SonyEricsson. Jobs gaf tijdens zijn persconferentie afgelopen vrijdag eindelijk toe dat Apple fouten maakt, dat de iPhone4 niet perfect is en dat iedere koper een gratis hoesje krijgt. Want alleen met dat hoesje functioneert de iPhone-antenne optimaal. Irritant is dat Jobs probeert het probleem van iPhone bezitters te bagatelliseren. Alle smartphones hebben dezelfde antenneproblemen, aldus Steve. Dat is een slap excuus, waarmee Jobs bovendien zijn eigen apparaatje op het zelfde niveau plaatst als al die andere doorsnee smartphones. Apple is dus gewoon een commoditymerk geworden. Elektronicaproducent Samsung wist dat al: het nieuwste toestel uit Korea lijkt als twee druppels water op de iPhone.
Die zelfde smartphones zijn ook verantwoordelijk voor de nieuwe geluiden die overal hoorbaar zijn. Nu steeds meer mensen een touchscreen hebben in plaats van een toetsenbord, moeten de smartphones met kunstmatige tikjes laten horen (sommige toestellen trillen er bij) dat de gebruiker het glasoppervlak raakt. Een sms-berichtje schrijven voegt dus weer wat toe aan het geluidsscala in de trein, waar de mobiel toch al dominant aanwezig was. Touchscreen bezitters kunnen bovendien met die tikjes een statement maken: ik besta en heb een smartphone. Dat ouderwetse toetsenbord met drukknopjes was zo gek nog niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: