Fruitmachines

Ieder nieuw speeltje van Apple lijkt het merk sterker te maken. Anti-Apple mensen, maar ook ontevreden Apple-fans, zorgen voor een onophoudelijke stroom nieuwsberichten. Hoewel het onduidelijk is of deze gratis media-exposure de sales nu remt of opstuwt, heeft Apple niet te klagen. Ook berichten van Apple-haters zouden wel eens kunnen bijdragen aan het eigenzinnige karakter van de fruitmachines.

De redacteuren van Time  (de uitgever die eigen iPad apps promoot) trekken zich de haren uit hun hoofd. Het digitaal publiceren voor de iPad lijkt zinloos omdat Apple niet bereid is abonnementen op de Apps te verkopen. Time was van plan een iPad-abonnement op Sports Illustrated te lanceren via een speciale iPad app. Lezers zouden het magazine dan kunnen downloaden via iTunes, maar rechtstreeks betalen aan Time. Apple keurde de app echter af en dwong Time Warner om losse digitale uitgaven te verkopen met iTunes als tussenpersoon. Binnen Time is ben nu koortsachtig op zoek naar een abonnementen-app die wel wordt goedgekeurd door Apple. De laatste oplossing die Time voor ogen staat is alle apps terugtrekken uit de iTunes store.

Geen enkele andere uitgever heeft de mogelijkheid zelf de regie te behouden over de verkoop van digitale abonnementen via iTunes. Time heeft op uitnodiging van Steve Jobs de apps ontwikkeld, nadat Jobs Time had aangemoedigd speciale digitale edities te gaan uitgeven via iTunes, maar Time heeft nu dus problemen om het digitaal uitgeven via iTunes ook werkelijk van de grond te krijgen.

Niet alleen aan de kant van de business, maar ook aan de zijde van de eindgebruikers bestaat lichte ontevredenheid. De leeshoek van de iPad is te groot (iedereen kan meelezen), het scherm glimt te veel, het apparaat raakt te snel oververhit waardoor het zichzelf uitschakelt. Drie Amerikaanse consumenten bereiden naar aanleiding van die laatste eigenschap een collectieve rechtszaak voor tegen Apple.  Volgens Apple zelf werkt de iPad bij temperaturen tussen het vriespunt en 35 graden. De drie consumenten vinden echter dat die temperatuur veel te snel bereikt wordt, vooral bij langer gebruik in direct zonlicht. Op internet beweert Apple dat het lezen van een e-book op de iPad vergelijkbaar is met het lezen van een echt boek. De Amerikanen vinden dat een echt boek gebruikt kan worden in zonlicht en zichzelf bij normale weersomstandigheden niet uitschakelt. De aanklagers beschuldigen Apple onder andere van bedrog, nalatigheid, misleidende reclame (pdf).

Ondertussen in China: Foxconn,  de veelgeplaagde megaproducent waar onder meer Apple hardware in elkaar wordt gezet, heeft ruim 250 werknemers naar een ziekenhuis moeten sturen. De omgeving van hun werkplek was namelijk besproeid met een pesticide. Het is maar goed dat Steve Jobs heeft uitgelegd dat je de iPhone4 niet te stevig moet vasthouden. Ook al is hij straks misschien in smetteloos wit verkrijgbaar, straks kleeft er naast zweet en bloed ook nog DDT aan je iPhone.  Het mag de sales niet drukken, Apple is een sterk merk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: