Climbing up the value chain

Even was ik in de veronderstelling dat Nederland een kenniseconomie was, maar helaas; dat moet nog gerealiseerd worden. Virtum, een ICT-adviesbureau constateert dat afgestudeerden van IT-opleidingen achterlopen. De opleidingen integreren nieuwe ontwikkelingen te langzaam in de lesstof en er is een gebrek aan praktijkervaring bij de docenten, stelt Virtum.
De uitdaging voor IT is om dicht tegen de business aan te kruipen – niet alleen in organisaties, maar ook in het onderwijs moet die afstand verkleind worden. Maar wat in het onderwijs gebeurt is een raadsel, zeker wanneer je kijkt naar de uitspraak van ICT~Office: veel scholen zouden onvoldoende zicht hebben op de producten en diensten van ICT-leveranciers. De ICT-bedrijven op hun beurt hebben weer onvoldoende zicht op de vraag en eisen vanuit het onderwijs.
Innovatie en kenniseconomie kunnen alleen tot wasdom komen als er een bepaalde responsiviteit is. Leren heeft immers niet alleen te maken met verwerken van eerder opgedane ervaringen, maar ook met het (tijdig) aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Wellicht denken de opleiders hier heel anders over en vinden ze dat het allemaal wel mee valt. De vraag is dan alleen of de kwalitatieve disconnect tussen vraag en aanbod verzonnen is en wie belang heeft bij het geklaag daarover.
Techneuten en docenten moeten dus uit hun holen kruipen en veel kennis (en vragen) delen. En daar wat mee gaan doen. Anders blijft het gejammer over krapte op de arbeidsmarkt niet alleen een permanent thema, maar ook een selffulfilling prophecy.

Dit commentaar werd eerder gepubliceerd in het Ezine van Sourcingprofessional

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: