Underdog

Het US National Geospatial Intelligence Agency (NGA) trekt enkele miljarden dollars uit voor de realisatie van de volgende generatie hoge resolutie satellietbeelden. Leveranciers GeoEye en DigitalGlobe leveren ook beeld aan Google en Microsoft. Dankzij dit soort IT-investeringen ziet u straks de mieren in uw eigen achtertuin lopen. En onderzoekers van een aantal Europese universiteiten hebben een robot zo geprogrammeerd dat die emotioneel gedrag kan vertonen en zelfs een band kan opbouwen met mensen. Het Europese robotonderzoek, dat sterk gericht op de interactie tussen robots en mensen, heeft nu nog een laboratoriumkarakter. In Azië is het echter heel normaal dat robots assisteren in de zorgsector. Tien jaar geleden was de elektrische fiets nog een gimmick. Nu zie ik bedrijven opkomen die ombouwsets leveren voor bestaande fietsen. Het kan altijd beter en sneller, maar er gebeurt echt van alles.
Toch is het allemaal kommer en kwel, als we ICT~Office, de brancheorganisatie van de Nederlandse IT-sector moeten geloven. De ICT-club stuurt regelmatig boodschappen de wereld in die – vergelijkbaar met die van ICTRegie en het Innovatieplatform – steeds hameren op dezelfde thema’s: de politiek moet niet bezuinigen op innovatie; IT moet meer nadruk krijgen als aanjager van economische groei en daarnaast is het een middel om bezuinigingen mogelijk te maken.
Het steeds herhalen van die sterke punten van IT wekt de indruk dat de automatiseerders in een underdogpositie zijn beland. Als er al sectoren zijn die de komende jaren redenen hebben om zich grote zorgen te maken (cultuur, onderwijs, gezondheidszorg) dan hoort de IT-sector daar in ieder geval niet bij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: