Regels zijn regels

“Postzegel ontbrak bij aanmelding, daarom geen studie”, zo kopte NRC Handelsblad op 24 augustus op de eigen website. De 17-jarige Niels was vergeten bij de definitieve aanmelding een postzegel te plakken op de retourenvelop, waardoor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zijn inschrijving weigerde. Hij tekende bezwaar aan, maar de rechter concludeerde dat de weigering van DUO terecht was. Dat Niels met een cijfergemiddelde van een acht automatisch zou zijn toegelaten mocht niet baten. En terecht. Het is gemakkelijk om tegen bureaucratie – toch al een kwetsbare eigenschap van onze kenniseconomie – aan te schoppen.

Het zowel stellen als strikt toepassen van regels draagt bij aan een betrouwbare overheid. Het is juist daarom jammer dat de kop van NRC Handelsblad zo misleidend is. Student Niels kan weliswaar dit jaar niet beginnen aan de studie geneeskunde, maar kan gewoon gaan studeren en kiest daarbij voor bewegingswetenschappen. Niels noemde de opstelling van DUO “buitenproportioneel bureaucratisch”, aldus NRC Handelsblad. Maar met studenten die een postzegel vergeten te plakken, winnen we de oorlog niet, laat staan dat onze kenniseconomie gediend is bij dit soort grove onzorgvuldigheden. De beoordelend beambte van DUO heeft gewoon zijn werk gedaan, de rechter heeft dat terecht onderschreven met zijn uitspraak.

Over normen en waarden werd tot nu toe hoofdzakelijk gepraat.  Dat ze nu ook als leidraad worden gehanteerd in het dagelijkse leven is het bewijs dat de achtereenvolgende kabinetten Balkenende toch succesvol zijn geweest. Een mooi opstapje voor het kabinet Rutte. Een opsteker voor Wilders. Wat mij betreft pakken we meteen door. Fouten zoals Niels die maakte, moeten in de toekomst strenger worden bestraft. Registreer dit soort rampzalige missers in een centrale database. En driemaal dezelfde fout? Het land uit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: