Eenmaal fout altijd fout?

Eenmaal fout altijd fout? Of kunnen foute mensen, foute organisaties en foute kranten in de tijd van karakter veranderen? Bas Savenije, directeur van de KB, wierp de knuppel in het hoenderhok (zie ook het interview op de website van Digitale Bibliotheek). Er was wel wat gekakel te horen, maar sneller dan verwacht stemde het ministerie van Justitie in met het KB-plan om foute kranten online beschikbaar te stellen.
NSB-Kranten hebben misschien een gedeeltelijk verderfelijke inhoud (er staan ook gewone berichten in en alledaagse advertenties), maar ook een foute krant is direct na verschijning onderdeel van ons erfgoed en daarmee object van de wetenschap.
De KB moet wel waarschuwen voor de inhoud, zo vindt het ministerie. En verder moet de mogelijkheid tot downloaden zo veel mogelijk beperkt worden en verdere verspreiding zou strafbaar moeten zijn. Die twee richtlijnen zijn lastiger dan waarschuwen voor de inhoud. Met ‘print screen’ is ook niet-downloadbaar materiaal op te slaan, af te drukken en te verspreiden. Met OCR kan het vervolgens gewoon weer digitaal worden geanalyseerd. Daarmee zijn bijvoorbeeld weer bestanden aan te leggen van persoonsnamen. Het is allemaal even omslachtig als naar de KB gaan en het materiaal (dat gewoon fysiek opvraagbaar is) fotograferen. De terughoudendheid die in de richtlijnen van justitie weerklinkt is begrijpelijk, maar op de lange duur niet vol te houden.
In veel landen worden de gruwelen van de oorlog breed uitgemeten, bijvoorbeeld door voormalige concentratiekampen open te stellen. Recente oorlogen komen terug in games, inclusief vijanden, explosies en bijbehorende bloedspatten. Hoewel vorm en doel verschillen is duidelijk dat informatie over heden of verleden altijd een weg vindt naar eindgebruikers. Dus nee, je kunt niet voorkomen dat foute types aan de haal gaan met de informatie uit foute kranten. Het echter ook een misvatting dat je foute types zou aanzetten tot haatzaaierij door foute kranten volledig toegankelijk te maken. Daar zijn voldoende andere manieren voor, zo blijkt uit de huidige politieke constellatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: