Kennismigrant/2

Amerika is lek, het land moet nog beter op slot. Er zijn twee trends zichtbaar: het duurder maken van het invliegen van buitenlandse resources en het bemoeilijken van offshoring. De Amerikaanse staat Ohio heeft besloten niet meer toe te staan dat IT-activiteiten van publieke diensten offshore worden ondergebracht. Eerder al werd in de staat New York gepleit voor heffingen op offshoring van klantcontact. En kort geleden werd de landelijke regeling voor de zogenaamde H-1B en L1 visa aangescherpt door de kosten voor deze visa bijna te verdubbelen, via de inmiddels aangenomen Border Security Law. Met deze wet wil de Amerikaanse overheid 600 miljoen dollar binnenhalen voor uitbreiding van de beveiliging van de Mexicaanse grens. Ieder bedrijf met een omvang van meer dan 50 medewerkers in de VS moet voor een visum nu circa 2000 dollar meer gaan betalen. De regeling geldt voor bedrijven waarvan meer dan de helft van de werknemers niet de Amerikaanse nationaliteit heeft. De verhoging komt bovenop de al bestaande kosten van circa 2300 dollar per visum.

Analisten voorzien dat de Indiase IT-sector hier klappen van gaat krijgen. Ondernemingen zoals Infosys, Wipro, HCL en TCS halen 60 procent van hun exportopbrengsten uit de VS. Conservatieve Amerikanen willen met deze regelingen een halt toeroepen aan de ontwikkeling dat Amerikaanse studenten niet meer voor de IT-sector zouden kiezen – ze zouden immers toch niet kunnen concurreren op de arbeidsmarkt, waar goedkope Indiase IT’ers vanuit Indiase ‘sweatshops’ worden ingevlogen.

Andere analisten relativeren de effectiviteit van de regeling: ze wijzen op het feit dat de grootste Amerikaanse IT-bedrijven zoals Microsoft, Accenture en IBM ook grootverbruikers zijn en dat vermoedelijk zullen blijven. Deze bedrijven ontspringen de dans doordat ze voldoende ‘fellow Americans’ in dienst hebben. In 2009 deden ze 25.500 visumaanvragen, Amerikaanse toppers uit deze lijst zijn goed voor jaarlijks bijna 2.000 aanvragen.

Bij de op handen zijnde verkiezingen in Ohio wordt door de democraten juist ingezet op een stimuleringsbeleid om nieuwe buitenlandse ondernemingen te lokken. Niet zo vreemd als je ziet dat er in Ohio maar één grotere Indiase partij actief is: TCS heeft er een vestiging met 300 medewerkers.

Zie ook https://erikbouwer.wordpress.com/2009/01/28/kennismigrant/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: