Kennisinfrastructuur

De IT van Amsterdam is een chaos, zo berichtte Het Parool afgelopen week. Dat is geen goed nieuws voor een stad die dit jaar de WCIT organiseerde. Tijdens dat met veel poeha en tamtam aangekondigde congres sprak ook de CIO van Amsterdam. Of toch niet?
ICT is gewoon onderdeel van de portefeuille van een van de wethouders, te weten Eric Wiebes. Die heeft naast ICT ook Verkeer, Vervoer en Infrastructuur onder zijn hoede. En daar hoort ook de Noord/Zuidlijn bij – en voor de volledigheid: ook luchtkwaliteit. De fractie van D’66 noemde het ICT-dossier van de stad een groter hoofdpijndossier dan de Noord/Zuidlijn.
Juist door die Noord/Zuidlijn is er de afgelopen jaren misschien wel wat te weinig aandacht geweest voor strategisch (en misschien zelfs wel operationeel) IT-beleid. Amsterdam is jaarlijks 130 miljoen euro kwijt aan de IT-omgeving waarin ruim 15.000 verschillende programma’s worden gebruikt. Dat in Amsterdam de websites van de zeven nieuwe stadsdelen draaien, mag dus een wonder heten, maar de rest rammelt zo erg aldus Het Parool dat zelfs het uitbetalen van uitkeringen in gevaar zou kunnen komen.
Toch heeft Amsterdam een heuse CIO. In 2008 werd die functie gecreëerd en in 2009 begon de voormalige COO van Siemens, Claudia de Andrade De Wit aan een reorganisatieplan. Maar helaas, deze CIO is niet verantwoordelijk voor de volledige IT-strategie. De stadsdelen behouden hun autonomie op IT-vlak. Terwijl zowel het ICT-beleid van de stad als de metrolijn toch onderdeel zijn van de kennisinfrastructuur – want met de auto begin je niet zo veel in Amsterdam.
Dus wanneer die uitkering onverhoopt niet wordt overgemaakt omdat er ergens een backup zoek is, zit er maar een ding op: verhuizen naar een ander stadsdeel. Een alternatief is verhuizen naar Rotterdam. Het IT-budget van Rotterdam bedraagt ruwweg de helft van dat van Amsterdam. En ja, ook in Rotterdam is er een metrolijn van Noord naar Zuid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: