Linkse hobby’s, rechtse hobby’s

Rechtse hobby’s (de JSF, hypotheekrenteaftrek, de beveiliging rondom voetbalwedstrijden) zijn minstens vijf maal zo duur als linkse hobby’s, zo stelt Maarten van Rossem in een interview in de NVB Preconference Krant. Er is dus geld genoeg te halen voor het nieuwe kabinet, het is meer een kwestie van kiezen. Als de uitspraak van Van Rossem klopt, dan zou een centrum-links kabinet vanuit financieel oogpunt meer voor de hand liggen. De toekomst ziet er hoogstwaarschijnlijk anders uit. Onder ‘linkse hobby’s’ wordt onder meer ‘de culturele sector’ geschaard en onderdeel daarvan zijn de openbare bibliotheekvoorzieningen in Nederland. Dat openbare bibliotheken (OB’s) met die positionering niet onverdeeld gelukkig zijn, ligt voor de hand. Veel OB’s zijn – min of meer in samenspraak met hun opdrachtgever, de gemeente – al een eindje opgeschoven richting ‘welzijn’. De bibliotheek als ontmoetingsplaats, waar koffie, een krant en internet verkrijgbaar is. Waar een debat wordt gevoerd of een tentoonstelling is te zien. Of waar jongeren kunnen gamen. Of die flirt met het welzijnswerk zekerheden biedt, valt met Rutte-1 te betwijfelen. Logischer zou het zijn om de OB te scharen onder onderwijs. Niet om het volk te verheffen, maar om leerlingen, scholieren, studenten (en de groep die het straks moet hebben van life long learning) bij te scholen in mediawijsheid en informatievaardigheden – zodat men Google, Powned, De Telegraaf en Nu.nl niet als enige informatiebron leert te beschouwen. Om te voorkomen dat de laatste restanten kenniseconomie en kritische samenleving in het niets oplossen.

Maar helaas, ook het onderwijs zal fors moeten inleveren onder een zandkleurig kabinet. Voor OB’s blijft er dan maar een optie over: laat de markt zijn werk doen. Privatiseer de openbare bibliotheek! Nadeel is dat je dan als ruimdenkend mens met een brede interesse niet in de bible belt kunt blijven wonen – of in een prachtwijk. Of in de periferie.

Zijn er alternatieven? Ja, de bibliotheek moet in de aanval. Dat betekent: veranderen, innoveren, inzetten op nieuwe businessmodellen en nieuwe technologie. Gelukkig is er op 10 november 2010 een congres dat geheel aan deze thema’s gewijd is. En ja, Maarten van Rossem komt daar ook, dus dat wordt genieten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: