Wake up call

Als ’s ochtends de wekker gaat, zijn er mensen die nog eens omdraaien. De moderne wekker is echter een dwingend technologisch hoogstandje: na een paar minuten meldt hij zich weer en dat signaal kan je net zo interpreteren als het eerste, maar we weten allemaal dat er tijd verstreken is. De omstandigheden zijn dus veranderd en het is aan de slaapkop om er iets mee te doen.

Dit soort signalen zijn ook hoorbaar in de samenleving. In de VS, zo berichtte IK een tijdje terug, is outsourcing van bibliotheken een opkomende trend. De redactie van IK vroeg via social media kanalen naar de beleidsvoornemens of ideeën onder bibliotheken op dit vlak. Er kwam één reactie (dat lag misschien aan de methode van het stellen van de vraag): een student had er zijn thesis over geschreven. Amerikanen zijn echter (met vijf jaar voorsprong) vaak een inspiratiebron voor beslissers en outsourcing is een trend waar je over na moet denken, of je het nu een goede vindt of niet.

Iets meer respons kwam er op een bericht over het onderzoekje dat Surfslim enige tijd geleden uitvoerde. Via de vraag “Wat is voor jou onmisbaar?” gesteld aan ruim acht en een half duizend jongeren kwam naar voren dat de bibliotheek geen bijster belangrijke rol speelt in hun leven. Dat leidde tot enkele reacties, zoals over de gebrekkige onderzoeksaanpak – een terecht commentaar. Maar hoeveel kritiek je ook kunt hebben op dit onderzoekje en de uitkomsten, het zou de bibliotheek – die zich graag via doelgroep van jongeren verzekert van een publiek voor de langere termijn – zorgen moeten baren dat de bibliotheek niet hoger scoort. Het onderzoekje kan wat mij betreft worden gezien als een quick scan, exploratief van karakter: vergelijkbaar met een thermometer die je ergens instopt om te zien of het wel goed gaat met de patiënt. De bibliotheek kan zich volgens mij helemaal niet veroorloven om die indicatieve resultaten te negeren. Want er staat namelijk niet dat de bibliotheek als onmisbaar wordt gezien.

Ik zou toch even verder onderzoek instellen naar de aard van de aandoening. Is het psychisch (is er sprake van ontkenning?) of lichamelijk? Hebben we ander onderzoek dat de resultaten van deze poll (niet meer en niet minder) onderuit haalt? Zijn er nog meer redenen voor de OB om in beweging te komen, zoals de aanhoudende dreiging van forse bezuinigingen? Kortom, ik zou mijn wekker uitzetten en het bed uitkomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: